Uluslararası Düşmeye Çok Yönlü Bakış Sempozyumu
Uluslararası Düşmeye Çok Yönlü Bakış Sempozyumu

65 profesör ‘Düşme’yi Karesi’de tartıştı

Balıkesir, Türkiye’de ilk kez bu kadar geniş kapsamlı olarak düzenlenen Uluslararası Düşmeye Çok Yönlü Bakış Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Karesi Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen, uluslararası araştırmalar yapan 65 profesörün katıldığı ve 3 gün boyunca süren sempozyumda özelikle yaşlı nüfusun en önemli sorunlarından biri olan düşme konusunda bilgilendirmeler yapıldı.

DÜŞME HER YÖNÜYLE TARTIŞILDI

Düşme ve komplikasyonları, düşmeyi önlemek için kurumların aldığı önlemler, düşme tedavisi ve bakımı gibi konuların tartışıldığı sempozyumun açılış konuşmasını Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilay Şahin yaptı. Şahin, düşmenin bir sağlık sorunu olduğunu, özelikle yaşlıların düşme sonucu, beyin kanaması ve sonucunda ölüm vakalarının gerçekleştiğini vurguladı.

‘SEMPOZYUM YOL GÖSTERİCİ OLACAKTIR’

Sağlık Bakanlığı’nın düşme ile ilgili kalite standartlarının arasında yer alan birçok uygulamanın varlığına dikkat çeken Balıkesir İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz, “Düşmenin sebepleri, sonuçları ve rehabilitasyonu ile ilgili hem sosyal açıdan hem tıbbi açıdan hem de mali açıdan külfetler oluşturan gerekçe üstünde çalışma yapacağız. Bu çalışmanın hem bizlere hem sağlık açısından yol gösterici olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

‘ÜNİVERSİTE-YEREL YÖNETİM İŞBİRLİĞİ’

Konuşmasında üniversite ve yerel yönetim işbirliğine dikkat çeken Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir ise, toplumun yaşlandığını vurgulayarak, “En önemli zenginliklerimizin başında sağlık geliyor. Sağlık; dünya hayatındaki varlığımızı, kaliteli bir hayat sürmemizi ifade ediyor” dedi. Prof. Dr. Özdemir, belediyelerin yaşlıları rahat ettirecek, düşmesini önleyecek tedbirler alması ve bu yönde de projeler gerçekleştirmesi gerektiğini ifade etti.

‘SAĞLIĞI GELİŞTİREN ŞEHİR KARESİ’

3 gün süren sempozyumun ikinci gününde bir konuşma yapan Karesi Belediye Başkan Yardımcısı Mürsel Sabancı, Karesi Belediyesi olarak ‘yaşlı sağlığı’ ve ‘düşme’ konularını çalıştıklarını ifade etti. Balıkesir’deki yaşlı nüfus oranın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu vurgulayan Sabancı, “Kurumlar arasında yaptığımız işbirlikleriyle Sağlığı Geliştiren Şehir Karesi’de sağlık konusunda farkındalık oluşturma, bilinç geliştirme ve bilgilendirme noktasında çalışmalar yapıyoruz” dedi.

‘ALÇAK KALDIRIMLAR, KULLANIŞLI ZEMİNLER’

Karesi Belediyesi olarak ‘kent tasarımı’ ve ‘kent yönetimi’ üzerine kafa yorduklarını dile getiren Mürsel Sabancı, “Kenti tasarlarken bir mühendis, bir cerrah hassasiyetiyle çalışmaya gayret ediyoruz. Hedefimiz yaşlı dostu bir kent. Şehrin dizaynını yaşlı ve engelli vatandaşlarımızı göz önünde bulundurarak yapıyoruz. Yüksek kaldırımlar yerine hem yaşlılarımızın hem de engellilerimizin rahatlıkla erişebilecekleri alçak kaldırımları tercih ediyor, parkların ve yürüyüş yollarının zeminlerinin kullanışlı ve sağlıklı olmasına dikkat ediyoruz” dedi.

Haber Galerisi